Horizont #56 - OKTOBER 2006


Uvodnik

»Ob sedmih zjutraj sva prispela do mesta Volos, nekje na sredi med Solunom in Atenami, tako premražena in utrujena, da sva uspela priti le še do pristaniške blagajne in povedati: »Dve osebi in motor, prvi trajekt do prvega otoka, kamor koli ... « Čez eno uro naju je trajekt že peljal proti sanjskemu otoku. Ne veva, kako sva tja prispela, saj sva spala kar nekaj ur, oblečena v debele jopice, dolge hlače in jakno …«

Darija Misajlovski na poti na lastno poroko v Grčijo z motorjem

 

Turizem bogati

Svetovni dan turizma smo v Sloveniji pospremili z geslom turizem bogati. Izmenjava ljudskih izkušenj in modrosti skozi sodobne turistične tokove, je seveda dobrodošla za tiste, ki turistične zmogljivosti ponujajo, in seveda tudi za tiste, ki v teh krajih živijo. Pri čemer ne smemo zanemariti, da nas bogatijo tudi izkušnje, ki jih Slovenci doživljamo na popotovanjih po svetu.

Prekmurje pa je bogatejše za šesti hotel s petimi zvezdicami v Sloveniji in verjetno edini na svetu, ki ima v hotelskih kopalnicah zdravilno termalno vodo. V Termah 3000 so lahko ponosni na svojo pridobitev, še posebej zato, ker s ponudbo upajo ciljati na segment gostov z debelejšimi denarnicami, med katerimi bodo zaradi sodobnega 18-lukenjskega golf igrišča med prekmurskimi ravnicami tudi golfisti. Hotel Livada Prestige smo si za vas ogledali na otvoritvi.

V prvi jesenski številki Horizonta vas peljemo na vinske poti in oktobrske kulinarične užitke. Med svetovnimi mesti smo obiskali argentinsko prestolnico Buenos Aires. Med evropskimi destinacijami smo izbrali grški otok ljubezni in vina – Samos. Šrilanko v Indijskem oceanu smo obiskali v času, ko ta rajski otok pretresajo politični nemiri. Skozi fotografski objektiv smo skušali ujeti lenobni utrip Malajskega polotoka. Na ženskem popotovanju skozi Iran pa smo se prepričali, da je to dežela nasmehov prijaznih in ustrežljivih ljudi ter bogate zgodovine.

Nadaljujemo tudi s serijo nasvetov. Kje in kako lahko prekličete izgubljeno ali ukradeno plačilno kartico in se izognete zlorabam? Preden se odpravite na potovanje z letalom, se pozanimajte o omejitvah glede velikosti in teže prtljage, saj vas lahko vsak presežen kilogram drago stane. Primerjali smo možnosti in cene pošiljanja podatkov preko sodobnih telekomunikacijskih naprav po svetu. Pri iskanju odgovora na vprašanje – na pot s kolesom ali motorjem – pa smo ugotovili, da je glavna prednost večja gibljivost, pomanjkljivosti pa vreme in precej manjše udobje.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Argentina - tango na ulicah stare četrti Buenos Airesa    

  Grčija - Samos, otok ljubezni in vina         
  Šrilanka - užitek ali strah?  
  Iran -  dežela nasmehov prijaznih ljudi        
  Malezija - lenobni utrip Malajskega polotoka   

  Na lastno poroko z motorjem iz Slovenije v Grčijo           

  Kolumni          

  Tuje novice     

  Letalske novice           

  Slovenija: Vinske ceste s kulinarično ponudbo    

  Domače novice           

  Od tu in tam …         

  Hrvaška: Arhitektura in turizem z roko v roki     

  Evropska mesta: Nemška srednjeveška mesta   

  Nasveti: Omejitve velikosti in teže prtljage na letalu     

  Zdravi na poti: Malarija, tifus, steklina …

  Avtomobilske novice   

  Na liniji: Ponudba in cene pošiljanja slik preko mobilca 
  Navtika: Novosti navtičnega salona v Izoli         
  Nasveti:

  Na pot s kolesom ali motorjem?          
        

  Slovenija:        

  Kam na krompirjeve počitnice?      
  Hoteli v Sloveniji:      
    

  Livada Prestige v Prekmurju odprl vrata    
  Hoteli po svetu: La Florida v Barceloni         

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije