Horizont #55 - SEPTEMBER 2006


Uvodnik

»Z Urško sva bila na tisto jutro po božiču na Andamanskem otočju v Indiji. Najprej je zatreslo tako močno, da so s palm popadali kokosi. In kar ni nehalo. Čakal sem, da se bo zemlja odprla. Dobesedno. Dve minuti je treslo. Postalo mi je slabo in sploh nisem mogel več stati. Potem je nehalo in vsi smo šli nazaj v naše kolibe. Spat. Potem pa krik: »Water coming!« Tega ne bom nikoli pozabil. Pobrala sva najnujnejše in jo ucvrla na bližnji hrib.«

Rok Kofol, vodič in popotnik, ki je preživel cunami

 

(Ne)varnost turističnih potovanj

Vse od 11. septembra 2001, po padcu dvojčkov WTC v New Yorku, ki sta bila ena glavnih turističnih atrakcij te svetovne prestolnice, se žal teroristične metode še naprej uporabljajo za gospodarsko in politično izsiljevanje držav, ki so si prav s turizmom začele rezati nekoliko debelejši kos kruha.

Poletje se je začelo z nemiri na Šrilanki, ki žal še trajajo, pogoste, tudi smrtne žrtve, pa so turisti. Večmilijonski kaos na največjem britanskem letališču in posledično večini evropskih ter ameriških letališč je spremenil poslovne in potovalne načrte mnogih. Zadnje bombe v turških letoviščih Marmaris in Antalya so ponovno stregle po življenjih turistov.

Kaj storiti? Ali zato ostati doma? Slednje si najbrž želijo tisti, ki mečejo bombe in eksploziv na nedolžne ljudi. Prazna turška letovišča in letališča bi bila gotovo njihova velika zmaga …

V reviji za turizem Horizont in tudi na spletni strani (www.revijahorizont.com) pa nadaljujemo z nasveti. Tokrat vas opozarjamo na klimatske razmere na celinah, ki so ugodne za daljša potovanja, vendar je pri tem treba upoštevati nekatere izjeme. Popotnik Janin Klemenčič vam iz prve roke svetuje, v čem in kako nositi prtljago na daljših popotovanjih in opozarja na male trike zmikavtov.

Pred začetkom jeseni vas vabimo na Malto, v grško Kefalonijo, podvodni svet egiptovskega Rdečega morja in na Mauritius, kjer je v tem času »zima«. S pomočjo sodelavke, ki je delala na največji ladji za križarjenje na svetu, pa spoznavamo svetle in temne plati križarjenja po Karibih.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Malta - Kamen na kamen   

  Grčija - Kefalonija, drugačna, a vseeno tako grška

  Egipt - Potapljaške počitnice v Rdečem morju     

  Karibi - Svetla in temna plat križarjenj

  Mauritius - Tropske sanje iz sladkorja in vanilje

  Intervju:          

  Rok Kofol: Ljudje so sladkor v kavi           12

  Hoteli po svetu:

  Wildflower Hall s pogledom na vrhove Himalaje   Nasveti:

  Vreme – pravi čas za potovanja      
  Venezuela: Delta Orinoka          

  Kolumni          
  Literarni info    

  Tuje novice     

  Letalske novice           

  Slovenija: Dolenjska - Krka in cviček     

  Domače novice           
  Od tu in tam …           
  Hrvaška: Počitnice v romantičnem primorskem zaledju   Kulinarika - sladkorni trs         

  Zdravi na poti: Malarija, tifus, dengue …        

  Avtomobilske novice   
  Na liniji           

  Nasveti: V čem bom nosil prtljago?

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije