Horizont #52 - JUNIJ 2006


Uvodnik

»V Sibirijo smo pripotovali z mongolske strani. Iz Ulan Batorja. Pravzaprav Rusi štejejo za Sibirijo le območje onstran meridiansko ležečega Urala pa do Bajkalskega jezera. Vzhodneje je daljnovzhodno območje, Republika Burjatija, s svojo prestolnico Ulan-Ude, našim ciljem.«

Majda Anders s poti po speči deželi Burjatiji

 

Slepomišenje z letališčem

Po zvenečih obljubah o nizkocenovni letalski povezavi Maribora z Evropo, ki smo jih slišali iz ust poslavljajočega se direktorja Aerodroma Maribor Silva Ambroža … »smo tik pred podpisom pogodbe z Ryanairom … »pogodba z Irci je na mizi« in podobno, danes skorajda nihče ne verjame več, da bodo rumeno modri zrakoplovi v Slivnico prihrumeli že jeseni in tam ostali vsaj pet let. Očitno je taktiziranje lastnika podjetja Aerodrom Maribor - slovenjegraškega Preventa, ki je v dogovorih z lastnikom letališke infrastrukture slovensko državo želel iztržiti zase največ in taktiziranje države, ki ji poslovna filozofija Preventa pač ne ustreza, pripeljalo mariborsko letališče v pad pozicijo. Tudi eden, dva ali morda celo tri počitniški čarterski leti tega dejstva ne bodo spremenili.

Medtem pa prebivalci Štajerske regije uporabljamo ljubljansko, zagrebško, graško, dunajsko, tržaško in celo muenchensko letališče in polnimo prihodke zasebnih lastnikov ter tuje državne proračune s taksami. Da pa je celo mariborsko letališče lahko perspektivno in dobičkonosno kažejo zadnji napori občine Hoče – Slivnica, ki Aerodrom »ponuja« dunajskemu letališču ter nekaterim zvenečim logistično oreintiranim družbam, ki bi naravnost idealno prometno lego izkoriščali za letalski tovorni naskok na jugovzhodno Evropo.

In kje so v tej zgodbi poslovni in turistični letalski potniki? Kot kaže si res nihče ne želi, da bi v Sloveniji imeli dva enakovredna letališča in njeni prebivalci podobne možnosti za lete v svet in nazaj. Turistično gospodarstvo regije pa podobne možnosti kot prestolnica, ki prav zaradi razmaha letalskega prometa beleži visoke rasti števila gostov in prenočitev ob Ljubljanici. Škoda!

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Kolumni          

  Literarni info    

  Tuje novice    

  Letalske novice           

      

  Terme:

  Novosti termalnih kopališčih    
  Denar:

  Počitnice na kredit      

  Od tu in tam …           

  Kulinarika:

  Novozelandska kuhinja           

  Zdravi na poti  

  Avtomobilizem in navtika:

  Štirikolesniki in novosti z Internautice  

  Na liniji:

  Mobilni telefon namesto digitalca         

  Nasveti:

  Driwe Away – »brezplačni« rent a car v eno smer      

  Vabljiva turška obala          

   

  Slovenija:

  Bovško – zlatorog, Trentarji in Soča          

  Grčija:

  Evropska mesta – Atene     

  Italija:

  Hotel Splendido za slavne   

  Etiopija:

  Angelske cerkve v Lalibeli  

   

  Sibirija – speča Burjatija     

  Malezija – želve na Sipadanu          

  Mehika – biseri osrednje Mehike  

  Ekvador – lov na Anakondo

   

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije