Horizont #49 - MAREC 2006


Uvodnik

»Obiskovalcev spletnih strani prav nič ne zanima, če sem pripravil podatke ob petih zjutraj ali če sem letal s taksijem po obali reke, da bi našel cyber caffe, kjer je hitrejša internetna povezava. Razširjenost interneta se skokovito povečuje, večino videoposnetkov, slik in intervjujev s Kitajske smo poslali preko lokalnih cyberjev, ki jih je precej tudi v krajih, kjer bi si kdaj prej upal staviti, da niti PC-ja še niso videli. Pa še zelo poceni je – ura interneta stane že od 20 tolarjev naprej.«

Bojan Premelč – Pibi, član spremljevalne ekipe na ultramaratonskih odpravah

 

Na potovanje do trikrat letno

V prvi četrtini leta običajno že načrtujemo termine in kraje, ki jih bomo letos obiskali. Po anketi na spletni strani revije HORIZONT (www.revijahorizont.com) Slovenci potujemo od dva- do trikrat letno, kar je potrdilo okoli 42 odstotkov anketiranih. Če k temu dodamo še petino, ki se odloča za potovanja doma in po svetu več kot trikrat letno in skoraj 40 odstotkov takih, ki gotovo potujejo vsaj enkrat letno, je to seveda izziv za ponudnike počitnic in potovanj. V marcu se bodo nekatere turistične agencije predstavile tudi na Sejmu počitnic v Ljubljani, še prej pa si bomo svetovno ponudbo turizma ogledali na tradicionalni Berlinski turistični borzi ITB 2006. Na obeh dogodkih se bo predstavila tudi edina slovenska revija za turizem HORIZONT, o čemer bomo poročali v aprilski izdaji.

Že tokrat pa vas peljemo v Toskano, deželo chiantija, in na Kubo, ki ponuja različne »turistične« obraze. V indijskem nacionalnem parku smo Rhantanbore zasledovali tigre in od domačinov izvedeli še marsikaj. V Egiptu smo občudovali sončne zahode, zaklade Rdečega morja in egipčanske kulture. V Urugvaju, ki je nekoč slovel kot južnoameriška Švica, nas je zanimala prestolnica nasprotij Montevideo, obalni morski biseri in staro portugalsko mesto Colonia.

V reviji HORIZONT na željo bralcev uvajamo nekaj svetovalnih vsebin in rubrik. Tokrat smo pripravili veliko nasvetov in opozorili na pasti, ki vas lahko čakajo pri najemu vozil po svetu.  Nova je rubrika »od tod in tam«, »vreme«, na straneh »zdravi na poti« pa smo pričeli objavljati aktualno zdravstveno sliko na različnih kontinentih.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Kolumni          
  Literarni info  

  Tuje novice    

  Letalske novice 

  Od tu in tam …  
  Preventivni pregledi v zdraviliščih        
  Biseri Pirana   

  Novice doma  

  Denar: Avtomobilska pomoč na evropskih cestah    

  Hrvaška pomlad  vabi 

  Ženska prvič na jadranje         

  Kulinarika: Čokolada - hrana bogov    

  Evropska mesta: Trst  

  Zdravi na poti: ošpice, dengue, rumena mrzlica   

  Avtomobilske novice                           

  Na liniji: novi digitalni fotoaparati         

  Nasveti: Poletne počitnice brez neurij

   

   

  Kuba - en dolar, en peso por favor  50

  Intervju:

  Bojan Premelč: »Garamo vsi …«    12

  Slovenija:

  Nasveti za najem vozil doma in po svetu 24

  Maldivi:

  Soneva Fushi Resort na otoku Kunfunadhoo         42

  Indija:

  Praznik barv Holi      66

  Toskana – dežela chiantija   46

  Egipt - Nil, Rdeče morje in gore

  Indija – Nacionalni park Rhantanbore        56

  Urugvaj – južnoameriška Švica        68

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije