Horizont #46 - DECEMBER-JANUAR 2005


Uvodnik

»Opažam, da zahodna miselnost hitro odpove v prvinskih lastnostih. Ničkolikokrat se spomnim na Nepalce, ki za naše razmere nimajo nič ali skoraj nič materialnih dobrin, s katerimi je naše okolje tako obremenjeno, pa se vseeno smejijo bolj spontano in veliko več kot mi. Škoda za nas.«

Boris Lorenčič, mariborski alpinist

 

Več kot tretjina v tople kraje

Sneg, ki je konec novembra na debelo pobelil Slovenijo, vas je gotovo spravil na bližnji hrib. Za prvo sankanje ga je več kot dovolj, slovenski smučarski centri pa so nizke temperature izkoristili za izdelavo kompaktnega snega, ki se je z novim dobro prijel, tako da je smučarska sezona že odprta. Uredništvo Horizonta je novosti in ponudbo slovenskih smučišč predstavilo že v novembrski številki, tokrat vas vabimo na najboljša evropska smučišča. Francija ponuja največ, Avstrija da veliko za primerno ceno, Švica je zaznamovana s tradicijo in mondenostjo, medtem ko Italijani privabljajo smučarje z urejenimi progami in šarmom.

Po rezultatih ankete na spletni strani www.revijahorizont.com se med 200 bralci kar 34 odstotkov odloča za pot v tople južne kraje. Horizont vas tokrat vabi na Tajsko, kjer vas poleg peščenih plaž čakajo zgodovinski spomeniki, pisana favna in flora in predvsem gostoljubni ljudje, ki se bodo konec decembra spomnili lanskega strahotnega cunamija. Opisujemo tudi križarjenje po Karibih na plavajočem »vele hotelu«, ki ima vse, kar imajo veliki na tleh, in še več – z vseh strani pogled na morje. Za ljubitelje iger na srečo ali hitrih porok brez stresnih priprav in stotin gostov smo se sprehodili skozi Las Vegas.

Okoli 14 odstotkov obiskovalcev naše spletne strani se bo podalo v evropska mesta. V začetku novembra je Pariz obiskalo tudi uredništvo Horizonta. Prenašamo vam utrip velemesta s svojimi največjimi znamenitostmi in negotovostjo, ki je bila v zraku zaradi nemirov v predmestjih, ki so se na srečo že končali. V Andaluziji bo tudi pozimi kakšnih deset stopinj več kot pri nas, zato je primerna za popotnike in turiste, ki si želijo v miru ogledati pokrajino in ostanke mešanih arabsko-evropskih arhitekturnih in kulinaričnih vplivov ter kramljati z ljudmi.

Nekaj več kot 13 odstotkov anketiranih bo obiskalo slovenske terme in zdravilišča. Slovenija ima 87 termalnih izvirov, s čimer spada med najbogatejše dežele s termalno vodo. Naši termalni in zdraviliški centri pa ta naravni dar vseskozi plemenitijo z novimi ponudbami v sklopu wellness storitev.

Dobra četrtina vprašanih pa še ne ve, kje bi preživeli krajše jesensko-zimske počitnice. Tistim in seveda vsem ostalim bralcem ponujamo še reportaže iz Jordanije, Himalaje, delčka južne Afrike, otoka Faro v Mehiškem zalivu …

Morda si boste pot organizirali tudi s pomočjo cenejših letalskih vozovnic nizkocenovnih družb, ki se hitro širijo tudi izven Evrope in ZDA. Zbrali smo osnovne informacije, spletne naslove in telefonske številke tovrstnih družb v Indiji, na Tajskem, v Maleziji, Kanadi, Južni Afriki, Avstraliji in v Perzijskem zalivu.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Kolumni          

  Literarni info    

  Tuje novice     

  Letalske novice           

  Intervju: Izgubljeni dnevi se ne vrnejo  

  Aljažev stolp pod snegom       

  Novosti v slovenskih zdraviliščih         

  Denar: Zavarovani na zimske počitnice

  Kulinarika: Tajske, malezijske in indonezijske dobrote

  Hoteli po svetu: Mala Mala Game Reserve     
  Evropska mesta: Pariz 

  New York za silvestrovo        

  Zdravi na poti: Poškodbe v morju       

  Avtomobilske novice                           

  Na liniji: novi digitalni fotoaparati         

  Potovalni nasveti         

  Dosje turističnih agencij          

   

  Najboljša evropska smučišča          

   

  Španija:

  Andaluzija: Videti Granado in živeti          

  Jordanija:

  Hašemitska kraljevina, nekoč in danes     

  Nepal:

  Chitwan – raj za tigre in nosoroge  

  Venezuela:

  Otok Faro     

   

  Tajska – kraljevina v pričakovanju turistov          

  ZDA – Las Vegas v oazi iger          

  Karibi – križarjenje po turkiznem morju    

  Čile – Privid ali resničnost   

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije