Horizont #44 - OKTOBER 2005


Uvodnik

 

»Slovenci smo gostoljubni in prijazni gostitelji, kar nam vedno znova potrjujejo tudi izsledki anket, ki jih STO izvaja. Dejstvo pa je, da zgolj prijaznost in gostoljubnost v sodobni turistični ponudbi danes nista dovolj, saj v konkurenčnem boju med turističnimi destinacijami na evropskem in svetovnem trgu veliko vlogo igrajo tudi razvitost turističnih produktov ter stopnja inovativnosti in kreativnosti v turizmu, kjer močno zaostajamo za razvitimi in uveljavljenimi turističnimi trgi.«

Mag. Barbara Gunčar, direktorica Slovenske turistične organizacije

 

Ko zadiši po kostanjih

Po napovedih Svetovne turistične organizacije (WTO) naj bi do leta 2020 število turistov doseglo 1,6 milijarde, kar je skoraj trikrat toliko, kot jih je bilo leta 1998. Strmo rastejo tudi prihodki od mednarodnega turizma, ki se bližajo 2.000 milijardam dolarjev. V prihodnjih dveh desetletjih napovedujejo najhitrejšo rast destinacijam v Aziji, Srednji in Južni Ameriki, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Pravi turistični »boom« pa napovedujejo Kitajski. Največ potovanj bodo »kupili« Nemci, Japonci in Američani.

Ker že pošteno diši po kostanjih, vas v tokratni številki vodimo po slovenskih vinskih poteh, kjer je poleg mošta in vina ter domačih kulinaričnih užitkov tudi veliko etnoloških in zgodovinskih zanimivosti. Kraški rob je raj za plezalce, pestra narava s kraškimi pojavi in burna zgodovina pa bo navdušila tudi ostale ljubitelje narave in popotnike. Na kolesu lahko spoznavate Provanso pokrajino vijoličaste sivke, rumenih sončnic in žitnih polj, zelenih oljčnih nasadov ter travnikov, polnih rdečega maka – in deželo, ki sta jo v svojih delih upodobila tudi slovita van Gogh in Cézanne.

Mojca Mavec se je prepričala, da Zanzibar, ki leži petinsedemdeset kilometrov od tanzanijske obale, šepeta s tropskim vetrom o sultanih, sužnjih in začimbah. Naši sodelavci pa vam prinašajo še vtise in fotografske utrinke s potovanj po Mehiki, Avstraliji, Iranu, Kolumbiji in Argentini.

Silverka Lesjak Klapš, HORIZONT

  Vsebina

  Kolumni

  Literarni info

  Tuje novice

  Letalske novice

  Zlati grič – golf med vinogradi

  Nova Gorica in njena okolica

  Denar:

  Gotovina na potovanju

  Novice doma

  Kulinarika:

  Ko zadiši po kostanjih

  Hoteli po Sloveniji:
  Hotel Dobra Vila Bovec

  Hoteli po svetu:

  Cap Juluca na Anguilli

  Svetovna mesta: Buenos Aires

  Zdravi na poti: malarija

  Avtomobilske novice

  Na liniji: novi digitalni fotoaparati

  Potovalni nasveti

  Dosje turističnih agencij

   

  Zanzibar otok začimb in skrivnosti

   

  Intervju:

  Barbara Gunčar: Turizem – gospodarska panoga v vzponu

  Slovenija:

  Vinske poti z moštom in kostanji po Sloveniji

  Kolumbija:

  Kolonialno mesto Popayan

  Kanada:

  Toronto - multikulturna metropola

   

  Francija – s kolesom po Provansi

  Mehika – idilična majevska pristanišča

  Avstralija – opali in rdeča skala

  Iran – Esfahan - dragulj stare Perzije

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije