Horizont #237/238 - DECEMBER-JANUAR 2021


UVODNIK

»Razburjeno opazujemo skupino šestih kitov grbavcev, pet odraslih samcev, ki se v Marino Ballena, morskem narodnem parku na jugu Kostarike, poteguje za eno samico in ob tem uprizarja spektakularni šov. Do 30 ton težke živali ukrivljajo hrbet, visoko škropijo z vodo in se potapljajo. Tu in tam kateri naredi tudi akrobatski skok. Če že vodič izgubi razsodnost, smo lahko obiskovalci prepričani, da gre res za nenavadne prizore. »Običajno v teh vodah vidimo mater z mladičem ali samca, ki išče samico. Ti se prikažejo na vsakih deset minut, nato se znova na hitro potopijo. Tako igrivo in pogosto se prikažejo, le če želijo narediti vtis,« pove Fernando.«

Kostarika 

 

Naj bo praznično

December in januar sta najlepša zimska meseca, ob čemer sta še praznično obarvana in polna pričakovanj, kaj nam bo prineslo novo leto. Tudi zato vam ponujamo bolj praznično obarvane teme. Tako je tudi za Škocjanske jame, ki poleg jubilejev delovanja in vpisa na Unescov seznam svetovne dediščine, obeležujejo tudi mednarodno leto jam in krasa. Praznične okrasitve kljub vladnim omejitvam ponudbe na stojnicah ne bodo zbledele, zato pišemo, kaj je mogoče videti v največjih mestih. Predstavljamo tudi manjša gorenjska smučišča.

Potovanje med tujimi počitniškimi cilji pričenjamo v praznični Nemčiji, kjer ob lučkah in vonju kuhanega vina božične sanje postanejo resničnost. Esch ob reki Alzette v Luksemburgu bo v letu evropske prestolnice kulture 2022 vstopil z glasbo, plesom in čarovnijo svetlobe. Dubaj je privlačen cilj tudi za družinske počitnice z adrenalinskimi doživetji, lahko pa se udeležite katerega izmed večjih dogodkov, kot so Festival nakupov, Dubai Food Festival ali Art Dubai. Tajska se ponovno odpira za cepljene turiste, objavljamo utrinke iz prestolnice Bangkoka in največjega otoka Phuketa. Portoriko sodi pod ozemlje Združenih držav Amerike, ki se prav tako odpirajo za potovanja. Z glavnim mestom San Juanom pa je pravi kalejdoskop kultur na Karibih. Malo nižje na jugu Kostarike pa smo doživeli divjo, skoraj nedotaknjeno naravo. Medtem ko morski sesalci plešejo svoj paritveni balet, se na kopnem iz jajc valijo želve in se hitijo pomikajo nazaj v morje.

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Kostarika – Ples kitov pred obalo
  Luksemburg - Esch, evropska prestolnica kulture 2022
  ZAE - Dubaj za družine     
  Tajska - Bangkok in Phuket  
  Portoriko - Kalejdoskop kultur na Karibih
  Nemčija - Lučke in vonj po kuhanem vinu 
           

  Nasveti:
  Počitniški cilji, kjer je stanje pandemije dokaj sproščeno          
  Dvojno plačilo DDV za spletni nakup

  Izleti po Sloveniji:
  Praznično leto za Škocjanske jame   
  Slovenija v prazničnih lučkah
  Domače in turistične novice  

  Znani na poti:
  Hana Kotar: Rada ima smučanje, njeno srce pa pripada morju       

  Tujina:
  Hoteli po svetu          
  Od tod in tam
  Z vlakom na poti                   
  Letalske novice         
  Križarjenja     
  Zanimivo       
  Turistične novice iz Hrvaške 
  Turistične novice iz Nemčija 
  Turistične novice iz Avstrija 
  Varni na poti  
  Zdravi na poti
  Avtomobilske novice

  Na liniji:
  Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije
  Kolumna
  Bralci bralcem Horizonta … 
  Dosje turističnih agencij

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije