HORIZONT #236 NOVEMBER


uvodnik

»Gozd je povsod, kamor pogledaš. Na redkih cestah pa opozorilne table voznike opominjajo na pazljivost pred losi. Tu in tam se pokaže kakšna rdeča lesena hiška ali severni jelen, opremljen s pisanim GPS-paskom okoli vratu. Severni jeleni so na Laponskem zelo razširjeni. Pravzaprav vzreja severnih jelenov za Samije ni poklic, temveč tradicionalna oblika življenja. Na Laponskem je okoli 4500 vzrediteljev severnih jelenov. Večina svojim čredam pusti, da se prosto sprehajajo po naravi. V ta namen je finska vlada zakonsko odobrila uporabo 100.000 kvadratnih kilometrov narave.«
Draga Popoten, Laponska

Kulinarika, vino in boni

Dokaj topli jesenski dnevi so kot nalašč za izlete po Sloveniji. Izkoristimo jih skupaj s turističnimi boni, ki so namenjeni turističnim podjetjem in ponudnikom storitev. Tako bomo okrepili imunski sitem pred zimo in gostincem, hotelirjem, žičničarjem itd. pomagali, da bodo lažje zaključili to nenavadno postcovidno leto. Tudi zato, ker za zdaj na gospodarskem ministrstvu 'življenjske dobe' bonov ne nameravajo podaljšati še v prihodnje leto.

Mi smo se podali na Kras, kje je potekal Mesec kraške kuhinje. Okušali smo vsaj tri leta zorene pršute, h katerim se jim najbolje poda teran, in tudi tam slišali, da so hude čase dostojno preživeli, predvsem ker so jih obiskovali gostje s turističnimi boni. Jesen je tudi čas trgatev, ko se prepletata kulinarika in vino. Glede na to, da si na več kot štiridesetih kulinaričnih območjih s samosvojimi jedmi v Sloveniji podajajo roko tri velike evropske kulture, alpska, panonska in sredozemska, imamo kaj okušati.

Ljubiteljem izletov v evropska mesta priporočamo švedsko prestolnico Stockholm, ki je pravzaprav mesto na vodi. Med priljubljenimi Kanarskimi otoki smo izbrali Tenerife in deset idej, kaj tam videti in doživeti. Reportaža z Azorov vam bo približala to pozno odkrito otočje devetih naseljenih otokov sredi Atlantika. Tistim, ki komaj čakate božič, predstavljamo Laponsko, kjer po novem med Samiji in severnimi jeleni prebiva tudi Božička. Prilogo pa tokrat namenjamo svetovni razstavi EXPO 2020, ki je v Dubaju po enoletni prestavitvi v polnem zamahu še tja do marca prihodnje leto.

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Priloga: Svetovna razstava Expo v Dubaju
  Švedska - Stockholm – mesto na vodi         
  Azori  - Otočje sredi Atlantika  
  Laponska – Tu je Božic celo leto 
   

  Nasveti:
  Z masko na smučarsko progo     
  Zaveze letalskih družb v dobro potrošnikov     

  Izleti po Sloveniji:
  Lepote in dobrote Krasa 

  Novosti in višje cene na slovenskih smučiščih           
  Domače in turistične novice        
  Kulinarika in vino

  Tujina:
  Letalske novice
  Križarjenja    
  Zanimivo
  Z vlakom na poti    
  Hoteli po svetu        
  Od tod in tam
  Turistične novice iz Hrvaške       
  Turistične novice iz Nemčija        
  Turistične novice iz Avstrija         
  Varni na poti
  Zdravi na poti          

  Znani na poti:
  Tea Košir, podjetnica in inovatorka        

  Na liniji:
  Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije         
  Avtomobilske novice         
  Bralci bralcem Horizonta …         
  Nagradna igra revije HORIZONT
  Dosje turističnih agencij   

  Kolumna      

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije