HORIZONT #235 OKTOBER


Uvodnik

»Varosho so zgradili v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je začel na otoku razvijati množični turizem. Lokacijo so izbrali predvsem zaradi lepe plaže z nežnim peskom in toplega azurno modrega morja. Postavili so več kot sto hotelov in apartmajskih hiš, banke, gledališča in kinematografe ter odprli več kot tri tisoč lokalov. Varosha je predstavljala nekakšno Azurno obalo Cipra. Na tamkajšnji plaži se je nekoč sončila celo Elizabeth Taylor in Sophia Loren je imela vilo ob plaži. Leta 1973 je Varosha prigospodarila več kot polovico vseh turističnih prihodkov na otoku. Le nekaj mesecev pozneje so na sever vkorakale turške sile in ciprski konflikt se je le še stopnjeval. Iz mesta je prebegnilo 45.000 ljudi.«
Severni Ciper

SREČNO, SLOVENIJA!

Od oktobra do marca, torej prihodnje pol leta, bo svetovna razstava EXPO 2020 Dubaj stičišče poslovnih poti sveta. Del tega spektakla je tudi Slovenija. Od 190 sodelujočih držav jih ima namreč le 83 samostojni nacionalni paviljon. Našega smo postavili iz slovenskega lesa in ga obdali z zeleno fasado iz 45 tisoč rastlin, primernih za vroče arabsko podnebje. Poleg tega ga obdaja še voda, ki zaradi svoje svežine že privablja obiskovalce. Več kot milijon jih pričakujejo kljub covidnim omejitvam, to je več, kot jih je naš paviljon, ki še danes 'živi' v pomurskem Expanu, obiskalo v Milanu. Pohvalno je tudi, da lahko petičnim Arabcem, ki najbolj cenijo zeleno okolje, ki ga nimajo, in 'hlastajo' po vodi, ki je prav tako nimajo dovolj, na zelenem paviljonu predstavili tudi slovenske turistične in naravne danosti, vključno s samostojnimi predstavitvami dveh največjih mest, Ljubljane in Maribora. Nekaj poizkusov privabljanja gostov z arabskih trgov je že bilo, prav tako so bili odzivi dobri, a svetovna razstava je vendarle priložnost, ki bi jo bilo treba v čim večji meri izkoristiti, se povezati in v prvi vrsti ponuditi vse omenjeno, česar Arabci nimajo, ob čemer nam je v pomoč tudi neposredna letalska povezava Ljubljane z Dubajem. Mariborsko letališče pa je sposobno prevzeti tudi zasebne lete, ki si jih dobro situirani državljani Združenih arabskih emiratov lahko privoščijo.

V že jesensko obarvani izdaji revije za turizem in potovanja HORIZONT pišemo o kulinaričnem prepletu sosednjega Celovca. O manj obljudenih grških otokih okoli Santorinija, ki so še posebno privlačni. Postopoma se odpira tudi Tajska, saj bodo turisti lahko kmalu obiskali že več delov te tropske države. Prilogo pa tokrat posvečamo vinskim regijam, kjer potekajo trgatve in pokušine sadov vinogradov.  

Silverka Lesjak Klapš

 

 

 

  Priloga: Privlačne evropske vinske regije 
  Grčija - Kikladska dragulja ­Milos in Folegandros
  Severni Ciper - Na križišču celin
  Nemčija - Fell Good – Trajnostne počitnice
  Avstrija - Kulinarični izlet v Celovec        
  Tajska - Lepa obala Krabija

  Nasveti:
  Znova na počitnice v ZDA in Kanado
  Mamljive obljube o (pre)lahkem zaslužku

  Izleti po Sloveniji:
  Radovljica za brbončice in oči        
  Turistične novice iz Slovenije

  Etno kulinarika:
  Ostrige za strast

  Tujina
  Z vlakom na poti                
  Letalske novice         
  Križarjenja     
  Zanimivo       
  Hoteli po svetu          
  Od tod in tam
  Turistične novice iz Hrvaške 
  Turistične novice iz Nemčije 
  Turistične novice iz Avstrije 
  Varni na poti  
  Zdravi na poti

  Znani na poti:
  elka Verk, podjetnica in organizatorka dogodkov in lastnica licence Miss Slovenije

  Na liniji:        
  Avtomobilske novice
  Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije    
  Bralci bralcem Horizonta …

   

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije