HORIZONT #234


Uvodnik

»V bližini parka s potjo med krošnjami in z visokim razglednim stolpom nad rečno pentljo, smo srečali Martina Hagerja, izurjenega pohodnika, ki je v Južni Ameriki dobil navdih za prenočišča posebne vrste. Pokazal nam je, kako postavi kamp z majhnimi šotori, ki visijo z dreves, visoko nad rečno pentljo s presunljivim razgledom. »Nisem si predstavljal, da bodo ljudje tako navdušeni nad mojo pogruntavščino. Ob vikendih postavimo tabor in ljudje prihajajo z vseh koncev, da bi prenočili v šotoru na drevesu, v katerega splezaš po lestvi iz vrvi in nato le še uživaš v razgledu. Še posebej lepo je ob polni luni in takrat, ko se nad reko zjutraj dvigajo meglice.«  (Posarje, Nemčija)

 

Spomin na sproščujoče poletje

Letošnje poletje smo zadihali skoraj s polnimi pljuči glede na takrat še umirjene epidemiološke razmere. Cepljeni smo se lahko z upoštevanjem ukrepov in določil po Evropi gibali dokaj sproščeno. V začetku julija smo za nekaj dni obiskali Salzburg in občudovali znamenitosti Mozartovega mesta, ki kljub poletju ni bil tako oblegan kot v predkoronskih časih.

Sredi julija smo se odpravili za teden dni na Kreto, kjer je bilo že več turistov, a se je še zmeraj našel košček plaže zase. Glede na to, da smo maske in plastične rokavice nosili le v hotelski restavraciji, obedovali pa smo na terasi, smo za teden dni odložili koronske skrbi. Ker nas je Grčija povsem prevzela, smo se za nekaj dni odpravili še na Zakintos, ki nas je očaral s svojo prvinskostjo in domačo hrano, ki se je iz hotelskih vrtov šibila na naših mizah. Pa sveže ribe z jutranjega ulova, ki so jih ribiči do hotelov prevažali na motorjih. Tudi smokve so že skoraj dozorele, da o toplem morju sploh ne izgubljamo besed. Ob iskanju ločenih apartmajev z lastnim bazenčkom smo ugotovili, da je precej ponudbe, ki je z aktualnega zdravstvenega zornega kota še bolj zanimiva. Odmik od tradicionalnih hotelov z bazenom na sredini, kompleksov, ob katerih se na ležalnikih gnete gostov, je dobrodošel trend, ki se bo v prihodnje zagotovo še krepil. Navsezadnje so gostje za to mero varnosti in zasebnosti pripravljeni tudi več plačati.

Med evropskimi mestnimi cilji tokrat pišemo o Litvi z Vilno in Kaunasom, kjer so si slovenski košarkarji prislužili nastop na olimpijskih igrah. Ob vpisu Plečnikovih del na seznam Unescove svetovne dediščine pa v prilogi predstavljamo, komu in kje je to letos še uspelo.

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Nemčija - Zeleno Posarje
  Litva - Nebo nad Vilno je znova 'nasmejano'   
  Grčija - Na Kreti so bili prvi …
  Grčija - Domačni Zakintos          
  Priloga: Novo na seznamu Unescove svetovne dediščine

  Nasveti:             
  Cene testiranja v evropskih državah     
  Ali na Hrvaškem izbrati lokalno ali domačo valuto?         

  Izleti po Sloveniji:
  Prekmurje:  Mlin, brod in otok ljubezni              
  Cerkljansko hribovje z Idrijo in Cerknim
  Domače in turistične novice      

  Tujina:
  Z vlakom na poti                             
  Letalske novice               
  Križarjenja         
  Zanimivo            
  Hoteli po svetu
  Od tod in tam
  Turistične novice iz Hrvaške      
  Turistične novice iz Nemčija      
  Turistične novice iz Avstrija       
  Varni na poti     
  Zdravi na poti   

  Znani na poti:
  Melanja Korošec, direktorica blagovne znamke Elan     

  Na liniji:
  Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije             
  Avtomobilske novice
  Bralci bralcem Horizonta …         
  Nagradna igra revije HORIZONT

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije