Horizont #231 – JUNIJ


Uvodnik

»Nostalgija po počitnicah na plaži pa je na Madeiri le deloma potešena. Za tiste, ki si želijo nežne plaže, ki se položno spušča v morje, je najbolje, da nekajdnevni oddih načrtujejo na otoku Porto Santo. Plovba do tja s trajektom, ki traja dve uri, je slikovita in kmalu po prihodu te prevzame vzdušje, v kakršnem živi okoli 5500 otočanov. Turistična ponudba je omejena na osem hotelov, nekaj restavracij in barov ...«

Porto Santo, Madeira

Pred poletjem

Končno, bi lahko dejali, se je epidemiološka slika toliko izostrila, da je v turizmu čutiti pozitivne vibracije. Postopoma se odpira vse več dejavnosti, precepljenost pa omogoča izdajanje potrdil, ki bodo olajšala potovanja. Ob tem bi se lahko učinkoviteje organizirali tudi obmejni organi obeh držav na naši južni meji, ki žal še ni schengenska. Okrepili bi lahko kadrovske zasedbe, tako da bi odprli vsa okenca ter znižali čakalne čase z neznosnih večurnih na znosne pol- do ene največ enourne ob konicah. Razumemo, da je v zadnjem letu več tedenskih sprememb obmejnih režimov in več potrebnih dokumentov in papirjev, ki jih morajo obmejni policisti preverjati, a ob digitalizaciji in predhodnih prijavah s spletnimi vstopnimi obrazci bi se dalo tudi to poenostaviti.

V tokratni številki revije za potovanja in turizem HORIZONT vas vabimo na izlet v Novo Gorico, ki bo leta 2025 skupaj z italijansko Gorico evropska prestolnica kulture. Predstavljamo še italijansko mestece San Gimignano, ki je bilo nekoč le vmesna postaja na poti v Rim, v zadnjih letih pa je vse bolj priljubljeno med popotniki. Med turističnimi cilji, na katere lahko z direktnimi čarterskimi leti poletite z brniškega letališča, pišemo o cvetoči Madeiri in z multikulturnimi vplivi prepredeni Malti. Na Portugalskem smo skočili še na polotok Setubal, skriti dragulj pred vrati Lizbone. Za spremembo namreč ni treba vedno v Sredozemlje. Tudi otoki, ki jih obliva Atlantik, so blagoslovljeni s šumenjem morja, predstavljamo vam jih v prilogi. Ljubiteljem kulinarike pa ponujamo potovanje v kraljestvo začimb z indijsko gastronomijo, ki nagovori vse čute.

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Madeira - Eksotika sredi Atlantika
  Portugalska - Polotok Setúbal skriti dragulj
  Italija - San Gimignano s srednjeveškimi nebotičniki  
  Priloga - Atlantski otoki vabijo
  Malta – Sredozemski otok s čredno imunostjo               
  Nemčija, German.Local.Cuture

  Nasveti:
  Znova na počitnice v tujino
  Potovanje je odpovedano. Kaj zdaj?    

  Izleti po Sloveniji:
  V Novo Gorico in malo naokoli
  Turistične novice iz Slovenije

  Znani na poti:
  Kaja Zoran, direktorica podjetja Solis Straža

  Etno kulinarika:
  Indija - Potovanje v kraljestvo začimb

  Tujina:
  Zanimivo
  Hoteli po svetu
  Od tod in tam
  Letalske novice
  Z vlakom na poti
  Križarjenja
  Turistične novice iz Hrvaške  
  Turistične novice iz Avstrije       
  Turistične novice iz Nemčije      
  Varni na poti     
  Zdravi na poti   
  Kolumna                         

  Na liniji:
  Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije            
  Avtomobilske novice
  Bralci bralcem Horizonta …         
  Nagradna igra revije HORIZONT              

   

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije