Horizont #230 - MAJ 2021


Uvodnik

»Naslednji dan se nato le odpravimo do največjih opic. Tem gorilam je k slavi pripomogla ljubiteljica živali Dian Fossey, katere grob je čisto blizu, med dvema vulkanoma Virunga. V štabu narodnega parka je povsem prazno. Razen nas ni tam nikogar. To je blagor, a hkrati tudi prekletstvo. Blagor, ker se lahko veselim ekskluzivnega zmenka z gorilami, ki bi me v normalnih časih stal kar 15.000 USD. Prekletstvo pa, ker vulkanskemu parku usihajo prihodki, od katerih živijo tudi okoliške skupnosti, zato so morali hoteli zaradi pandemije odpustiti zaposlene. K sreči park še vedno plačuje zaposlenim, tudi če gostov ni.«

Rezervat Nyungwe, Ruanda

 

Upanje na poletje

Kljub nekaterim sprostitvam vladnih odlokov – ali pa prav zato –, ki so za več kot pol leta popolnoma zaprli gostilne, restavracije in hotelske ter druge namestitve, smo prvomajske praznike preživeli bolj v obliki enodnevnih izletov, pa še te je kazilo vreme. Peščica najbolj vztrajnih se je s čarterji iz Ljubljane podala na Tenerife in v Egipt, večina pa nas komaj čaka, da bomo lahko kar se da svobodno potovali po Sloveniji in sosednji Hrvaški, ki je prva izbira med tujimi državami. Četudi nas 'Šterovi' s konzularnega oddelka ministrstva za zunanje zadeve neumorno želijo zadržati doma, ker da je pri sosedih katastrofalna epidemiološka slika – a pri nas je pa vzorna …?

Tako nas večina vse upe polaga v poletje, ko naj bi bila po lanski izkušnji sodeč intenzivnost širjenja koronavirusa nižja, postopoma pa se zvišuje tudi delež cepljenih in precepljenih.

Dotlej je mogoče brezskrbno potovati tudi ob prebiranju zanimivosti in reportaž v reviji HORIZONT. Zato tokrat ob aktualnih novostih iz sveta križarjenj, letalskih povezav in novih hotelov objavljamo tudi reportažo o tem, kako na znosen način obiskati ali prehoditi znamenito špansko Jakobovo pot. Vabimo vas na kikladska otoka Naxos in Paros in pišemo o odpiranju ameriške svetovne metropole New York. Med reportažami izstopa aktualna iz Ruande, katere naravne parke in živalski svet je mogoče obiskati z ustreznimi koronskimi testi. In o tem, kaj lahko obiščete na poti iz Hanoja na severu do Hošiminha na jugu Vietnama. 

Silverka Lesjak Klapš 

  Španija - Jakobova pot na udoben način
  Grčija - Kikladska otoka Naxos in Paros 
  ZDA - New York v svobodno poletje        
  Vietnam - Od Hanoja do Hošiminha
  Ruanda - S PCR testom h gorskim gorilam
  Škofjeloško hribovje

  Nasveti:
  Digitalno razstrupljanje: Oddih brez telefona, stresa in slabih novic
  Pravice in odškodnine avtobusnih potnikov
  Primerno vedenje na potovanjih

  Izleti po Sloveniji:
  Škofjeloško hribovje
  Turistične novice iz Slovenije

  Znani na poti:
  Igor Marentič, župan občine Postojna

  Tujina:
  Letalske novice
  Križarjenja
  Zanimivo
  Hoteli po svetu      
  Od tod in tam
  Turistične novice iz Hrvaške 
  Turistične novice iz Avstrije 
  Turistične novice iz Nemčije 

  Na liniji:
  Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije
  Bralci bralcem Horizonta

  Etno kulinarika:
  Hobotnica na krožniku

Vsebina za prikaz na naslovki

Španija - Jakobova pot na udoben način
Grčija - Kikladska otoka Naxos in Paros
ZDA - New York v svobodno poletje
Vietnam - Od Hanoja do Hošiminha
Ruanda - S PCR testom h gorskim gorilam
Škofjeloško hribovje

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije