Horizont #229 - APRIL 2021


»Osvežilne pijače, prigrizke, sveče, zdravila, to vidi vodič Simon, ki nas spremlja skozi deževni gozd. »Nekakšen nakupovalni center narave, za katerega ne potrebuješ kreditne kartice, le znanje preteklih generacij. Kako dobro, da nam pomaga domačin! To je njegov razširjeni vrt. Živi v sosednji vasi in je potomec pobeglih sužnjev, ki so se pred plantažnimi mogotci v 18. stoletju skrivali v gozdovih Surinama. Njihovi potomci še danes živijo tam. Še vedno se jih drži ime Maroni, kar je izpeljanka iz španščine za pobeglo živino - cimmaron. Nizozemski kolonialni gospodje so jih imenovali 'džungelski glodavci'.«

Surinam, Južna Amerika

TURISTIČNI NESMISLI

Po tem, ko vlada že več kot leto dni skozi prizmo pandemije novega koronavirusa v nekaterih regijah ne dovoli odprtja vsaj teras gostinskih lokalov in hotelov, je stanje v slovenskem hotelirstvu porazno. To se po besedah hotelirjev skoraj 100-odstotno preživlja le s pomočjo državnih pomoči in klecnili bodo, ko jih enkrat ne bo več. Nekateri pa so za vedno zaprli vrata in jih bodo odprli, le če jih bo kdo poceni kupil iz stečajne mase.

Tudi to, da so gostinci in hotelirji izvedeli, da bi lahko ves čas poslovali s pravnimi osebami in poslovneži, šele ko so gospodarskega ministra Zdravka Počivalška zasačili s kozarcem vode v roki in sendviči pri sosednji mizi, je škandal, ki kaže na stihijsko sprejemanje in spreminjanje ukrepov po meri nekaterih.

Kljub velikonočnem popolnem zaprtju bi morali počasi odpreti terase in vrtove, kjer bi bilo mogoče veliko bolj nadzorovano upoštevati epidemiološke in zdravstvene predpise, kot pa na 'prtljažnih točilnih pultih' na bencinskih servisih ali okoli trgovin, kjer je mogoče poleg hrane legalno kupiti tudi brezalkoholne in alkoholne pijače.

Z revijo HORIZONT vas tokrat vabimo na izlet po Kamniško-Savinjskih Alpah. Objavljamo napovedi in ukrepe držav z letošnje sicer spletne berlinske turistične borze ITB 2021. Grčija letos vabi na manjše otoke, na katerih so že cepili tamkajšnje prebivalstvo in kjer je tudi sicer manj okužb. Prebuja se Turška riviera, tudi s čarterskimi leti iz bližnjih letališč. S cepljenjem so pohiteli tudi na Sejšelih, kjer odpirajo hotele, letalske družbe pa povečujejo število letov na ta otok v Indijskem oceanu. Obiskali smo tudi Surinam, košček Afrike v Južni Ameriki.

Silverka Lesjak Klapš 

  Vsebina

  Grški otoki – 'Vse kar želiš je Grčija'
  Sejšeli - Edinstveni biseri v Indijskem oceanu
  Surinam - Košček Afrike v Južni Ameriki
  Turčija - Turška riviera - sinonim za počitnice
  ITB Now: Turizem bo okreval
  Po Kamniško-Savinjskih Alpah

  Nasveti:
  Napake pri načrtovanju počitnic
  V primežu vavčerjev in vrednotnic
  Varni na poti
  Zdravi na poti

  Izleti po Sloveniji:
  Po Kamniško-Savinjskih Alpah
  Domače in turistične novice

  Znani na poti:
  Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa  

  Tujina:
  Z vlakom na poti
  Letalske novice
  Križarjenja
  Zanimivo Hoteli po svetu
  Od tod in tam
  Turistične novice iz Hrvaške
  Turistične novice iz Nemčije
  Turistične novice iz Avstrije 

  Na liniji:
  Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije
  Bralci bralcem Horizonta …
  Avtomobilske novice

  Etno kulinarika:
  Jedi s Krete    

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije