Horizont #222 - SEPTEMBER 2020


Uvodnik

»Hotela mi skoraj ne bi bilo treba zapustiti, da bi zaužila tudi tamkajšnji živalski svet. Med posedanjem na vrtu se čez ploščice ob bazenu sprehodi živordeč rak, na zidu sedijo pelikani in modronogi strmoglavci. V morju pred hotelom plavajo mladički morskih psov kladvenic.

Posebnih prizorov sem deležna tudi na manjši ribiški tržnici za vogalom. V vrsti stoji kakšnih dvanajst pelikanov, ki skupaj z morskim levom čakajo, da jim ribiči vržejo ostanke. Drug drugega so se že zdavnaj navadili. Živali zanimajo le ostanki čiščenja rib, ribe, ki so namenjene prodaji, puščajo nedotaknjene.«

Teresa Weiss, Ekvador, Galapagos

 

Drugačen poletni utrip

Letošnje poletje je bilo zaradi koronavirusa, ki je še vedno nekje med nami, nedvomno najbolj posebno in drugačno kot večina poletij pred tem. Poleg upoštevanja različnih s covidom-19 povezanih protokolov, pogostejšega umivanja rok in razkuževanja ter nošenja mask, ki nam je že povsem zlezlo pod kožo, smo Slovenci letos pokazali, da lahko počitnice preživljamo tudi doma. Postopoma, v skladu z razmerami, pa so se začele tudi prireditve na prostem, brez katerih si običajnega utripa turistične sezone ne gre zamisliti. Večina prireditev je bilo dobro obiskanih, nekatere tudi razprodane.

Konec avgusta se je zaključila ena najodmevnejših – Festival Lent v Mariboru, ki je tudi letos uspel navdušiti Mariborčane in tiste, ki so v drugem največjem slovenskem mestu preživljali počitnice ali so ga obiskali prav zaradi 'lentanja'. Letos brez stojnic na promenadi ob reki Dravi in brez zaključnega ognjemeta, ki bi se mu lahko tudi v prihodnje odrekli. Kapo dol prirediteljem, ki so v zahtevnih razmerah nadaljevali tradicijo festivalskih luči ob Dravi.

Septembrska številka revije HORIZONT prinaša še reportažne utrinke s Ptuja, kjer so prav tako v nekoliko prilagojeni različici izvedli Rimske igre in številne turiste spomnili na korenine Poetovie. Obiskali smo Krnsko pogorje in se s kolesom podali na izlete ob Soči. Objavljamo tudi dve reportaži iz Grčije – njene plaže in arheološke znamenitosti je namreč obiskalo veliko Slovencev. Otok Mikonos je bil letos še bolj privlačen, na vzhodu polotoka Halkidiki pa so nas sprejeli atoški menihi. Tistim, ki že pogrešajo medcelinska potovanja, pa ponujamo biser Ekvadorja – otočje Galapagos in edinstveni Darwinov živalski svet.

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Balkan – Povezovanje turizma in kulture
  Grčija – Na Mikonos kljub koronavirusu
  Ekvador – Noetova barka sredi Pacifika

  Izleti po Sloveniji:
  Slovenija – Ptuj s tisočletnimi zgodbami  
  Slovenija – Potep po osrednjih Julijskih Alpah  
  Z vlakom in s kolesom ob Soči

  Znani na poti:
  Mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS
  »Največ znamenitosti spoznam kar med ogledom gradbišč«

  Denar, karantena:
  Rdeča luč za počitnice na Hrvaškem
  Nasveti: Več spletnih goljufij

  Kolumna
  Z vlakom na poti 
  Letalske novice
  Križarjenja
  Zanimivo
  Slovenija: Domače in turistične novice
  Tujina: Hoteli po svetu
  Od tod in tam
  Turistične novice iz Hrvaške
  Turistične novice iz Avstrije
  Turistične novice iz Nemčije
  Varni na poti
  Zdravi na poti
  Avtomobilske novice
  Varni na poti: Kam je še mogoče potovati brez karantene in kam ne?
  Na liniji: Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije
  Bralci bralcem Horizonta …
  Fotonatečaj revije HORIZONT
  Dosje turističnih agencij

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije