Horizont #197 - JULIJ-AVGUST 2018


Uvodnik

»Na konjskem sedlu sva se odpravili skozi vas, navzgor v hrib. Peketali smo mimo majhnih pisanih hišk, nekaterih že dokaj razpadajočih. Ob robu ceste je tekla kanalizacija. Mladenke s čudovito poltjo pa so bile tako urejene, kot bi pravkar prišle z lepotne preobrazbe. Oblečene so bile v ozke kavbojke, ki so le še bolj poudarile njihove obline, in majice, ko so več razkrile kot zakrile. S Petro, ki je leto dni preživela v Dominikanski republiki, nama je bilo kar nerodno, ko sva se prepoteni, s kapo, poveznjeno čez glavo, na konjskem hrbtu pozibavali mimo njih in opazovali, kako si urejajo pričeske. Pa je Petra zamahnila z roko in dejala: »Morala bi videti, kako se oblečejo, ko gredo na zabavo. Njihovo modno pravilo bi se lahko glasilo 'manj je več', velikost krpic pa je navadno obratno sorazmerna z velikostjo oblin. Do odvečnih kilogramov so zelo strpni in pri nežnejšem spolu so celo zaželeni.« Teresa Weiss, Puerto Plata, Dominikanska republika 

S klikom na pot

Globalne turistične storitve nam še nikoli niso bile bliže kot v dobi digitalizacije, saj lahko z domačega naslonjača tako rekoč urejamo vse, od namestitev, letalskih vozovnic, transferjev, najemov vozil in celo izletov na počitniškem cilju naprej. Anketa na spletni strani revije Horizont, v kateri je sodelovalo 2700 bralcev, kaže, da si več kot polovica vprašanih počitnice ureja individualno, tretjina pa prek turističnih agencij. Tudi zadnja raziskavaiPROM-a in Valicona o nakupnih navadah slovenskih potrošnikov je v kategoriji turizem pokazala, da na odločitev o izbiri turističnih storitev vplivajo predvsem digitalni mediji.Več kot polovica potrošnikov pa že opravi nakup turistične storitve prek spleta.

Ob tem se za nakup odločajo, ko pretehtajo ceno storitve in razmerje med kakovostjo in ceno. Zanimiv je tudi podatek, da se slovenski potrošniki za nakup odločajo približno 69 dni, povprečna vrednost opravljenega nakupa na spletu pa znaša 677 evrov. Največ časa namenijo iskanju primerne nastanitve, za najenostavnejšepa so se izkazali spletni nakupi letalskih vozovnic.

Da lahko gre pri posredovanju klasičnih turističnih agencij kdaj tudi kaj narobe, je pokazal nedavni zaplet z vizami pri potovanju znanca v Azijo, ki je organizacijo potovanja zaupal turistični agenciji, o čemer pišemo v kolumni. Seveda se lahko kaj zaplete tudi pri spletnih ponudnikih turističnih in potovalnih storitev, a tam tveganje prevzemamo sami, čeprav je Evropska unija z zakonodajo in direktivami potrošnika bolj zaščitila tudi na spletu.

V poletni številki revije Horizont pa vas vabimo na slavonske ravnice in mokrišča Baranje, kjer zorijo tudi odlično vino z graševino na čelu. Vroči poletni dnevi so primerni tudi za skok na sever Nemčije do Dresdna, arhitekturnega bisera ob Labi. Če želite ubežati poletnemu turističnemu vrvežu, vam ponujamo Azorske otoke v Atlantskem oceanu. Ljubiteljem peščenih plaž, sonca, palm, smeha in zabave pa Dominikansko republiko. V prilogi vas vabimo še na osvežitev na osem osupljivih alpskih prelazov, ki jih lahko delno prevozite tudi s kolesom.

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Hrvaška - Baranja – hrana za telo in dušo         

  Nemčija – Dresden - arhitekturni biser 

  Portugalska – Azorski otoki        

  Dominikanska republika    

  Priloga: Osem osupljivih alpskih prelazov           

  Izleti po Sloveniji: Na Veliko planino    

  Denar: Ko na poti potrebujete pomoč 

  Znani na poti, Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice

  »Kjerkoli sem, najprej vstopim v lekarno in se dobro razgledam …«

  Nasveti: Osebna izkaznica, potni list, vizumi …      

  Kolumna       

  Z vlakom na poti        

  Letalske novice          

  Križarjenja      

  Zanimivo …   

  Slovenija: Domače in turistične novice   

  Hoteli po svetu          

  Od tod in tam 

  Hrvaške novice          

  Avstrijske turistične novice   

  Nemške turistične novice 

  Varni na poti   

  Zdravi na poti 

  Avtomobilske novice 

  Na liniji:  Fotoaparati, mobilni telefoni in navigacijske naprave    

  Nagradna igra: Bralci bralcem …       

  Fotonatečaj revije HORIZONT      

  Dosje turističnih agencij        

Vsebina za prikaz na naslovki
 • Dominikanska: Karibski ritmi pod palmo
 • Azorski otoki - v objemu narave     
 • Dresden - arhitekturni biser, Meissen s tovarno porcelana in pravljični Moritzburg  
 • Slovenija: Na Veliko planino    
 • Znani na poti: Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice  
 • Hrvaška - Baranja – hrana za telo in dušo 
 • Nasveti: Potovanja z osebno izkaznico, potnim listom in vizumi (kdaj lahko nastopijo težave)
 • Denar: Ko na poti potrebujete pomoč 
 • Križarjenja, hoteli in potovanja z vlaki
 • Ugodne letalske vozovnice in povezave
 • Na poti: Hrvaška, Avstrija in Nemčija  
 • Priloga: Osem osupljivih alpskih prelazov (AVSTRIJA, ŠVICA, ITALIJA, FRANCIJA, NEMČIJA)

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije