Horizont #120 - FEBRUAR 2012


Uvodnik

»Posebno živahno je na krokodilji tržnici. Človeka pravzaprav stisne v želodcu. Le nekaj sto metrov stran domači ribiči na improviziranih splavih, ki so narejenih iz nekaj med seboj povezanih debel na parangal love ribe, ob obali pa se ležerno sončijo nilski krokodili, ki so že na daleč videti hudobni in nevarni. Da pa bi bila zadeva še bolj zadrta, se le nekaj metrov proč na vodnem rastlinju pasejo in prekopicujejo orjaški povodni konji.« Janez Mihovec, Etiopija, jezero Chamo (stran 62)

Dobro turistično leto

Za slovenske turistične delavce se je leto 2012 začelo z veličastnima silvestrovanjema na nabito polnih Trgu Leona Štuklja v Mariboru in Kongresnem trgu v Ljubljani ter s spektakularno in odmevno otvoritvijo evropske prestolnice kulture, ki si jo Maribor deli s partnerskimi mesti. Za zdaj bistveno povečanega obiska tujih turistov zaradi EPK še ni zaznati, a leto je še dolgo. Konec januarja se je zaključil tudi sejem Turizem in prosti čas na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Poleg ponudbe regije Alpe-Adria je bil tokrat namenjen predstavitvi lokalnih in regijskih turističnih organizacij in krajev. Turističnih agencij, ki se očitno vse bolj selijo na splet, je bilo za vzorec, temu primerna je bila tudi struktura obiskovalcev. Poleg informacij, katalogov in brošur imajo ti iz leta v leto več možnosti za okušanje kulinaričnih in enoloških dobrot. To je sicer dobro, a za sklepanje poslov, čemur so sejmi že od nekdaj namenjeni, premalo.Tudi uredništvo revije Horizont se je obiskovalcem predstavljalo na tradicionalni stojnici ob vhodu v Marmorno dvorano. To je najboljša možnost za stike z bralci, ki tudi letos niso skoparili s pohvalami, nekatere konstruktivne pripombe smo upoštevali že v številki, ki jo imate pred seboj. Seveda smo bili veseli tudi novih naročnikov. V začetku marca se prav tako tradicionalno odpravljamo na berlinsko turistično borzo ITB, katere partner je letos Egipt, ki si po nemirih in družbenih spremembah želi nazaj na turistični zemljevid sveta.

V jubilejni 120. številki revije Horizont objavljamo nekaj idej za preživljanje zimskih dni ob Vrbskem jezeru ali v Arlbergu, vabimo vas na ptujski, kölnski in beneški pustni karneval. Obiskali smo tudi Sankt Peterburg ob reki Nevi in občudovali njegovo veličastno arhitekturo. Med toplimi kraji smo tokrat izbrali tihomorski Fiji, srednjeameriško Nikaragvo in afriško Etiopijo. Ne pozabite tudi na pričetek fotografskega natečaja revije Horizont in Zavarovalnice Maribor za leto 2012. 

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Etiopija – Dežela na visoki planoti

  Rusija – Edinstveni Sankt Peterburg 

  Italija – Karnevalske Benetke

  Fiji – Rajski otok krute zgodovine

  Nikaragva – Vedno privlačnejša Nikaragva 

  Avstrija: Vrbsko jezero

  Arlberg: Vino in zabave za kronane glave 

  Slovenija: Ljubljansko barje 

  Nemčija: Veselo mesto Köln 

  Avstrija: Vrbsko jezero 

  Nasveti: Kam pobeg zimi 

  Kolumna        

  Letalske novice         

  Z vlakom na poti       

  Križarjenja    

  Tuje novice   

  Slovenija: Domače in turistične novice 

  Hrvaške turistične novice     

  Novi hoteli    

  Od tod in tam 

  Varni na poti 

  Zdravi na poti 

  Avtomobilske novice 

  Na liniji: Fotoaparati, mobilni telefoni in navigacijske naprave       

  Nagradna igra: Bralci bralcem Horizonta … 

  Fotonatečaj HORIZONT in ZM 2012          

  Dosje turističnih agencij      

Vsebina za prikaz na naslovki
 • Rusija – Edinstveni Sankt Peterburg     
 • Italija – Karnevalske Benetke 
 • Fiji – Rajski otok krute zgodovine 
 • Nikaragva – Vedno privlačnejša     
 • Etiopija – Dežela na visoki planoti  
 • Nemčija: Veseli Köln 
 • Avstrija: Vrbsko jezero
 • Slovenija: Ljubljansko barje 
 • Turistične novice - Slovenija  
 • Nasveti: Kam na hitro pobegniti zimi
 • Ugodne letalske vozovnice 
 • Zdravi in varni na poti
 • Križarjenja, Hoteli
 • Bralci Bralcem...

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije