Horizont #115 - SEPTEMBER 2011


Uvodnik

»Ženske in matere so na severu Argentine visoko spoštovane in cenjene. V njihovo čast praznujejo v februarju tudi dan žena in na ta datum imajo ženske vse storitve zastonj. Na ta dan se ženske veselijo, kar pokažejo z druženjem, plesom in petjem. Za njimi prav nič ne zaostajajo moški, sami pravijo, da jih imajo radi, zato praznik žensk podoživljajo skupaj z njimiKatja Fortun, Purmamarca, Argentina (stran 56)

Dolgo vroče poletje je za nami. Slovenski turistični delavci so zadovoljni z glavno sezono. Beležili so nadpovprečni obisk, tako na morju kot v termah, zdraviliščih in odprtih kopališčih. Predvsem ponudba slednjih šepa, saj imamo kar nekaj atraktivnih kopališč, ki bi jih bilo treba posodobiti. Če občine in najemniki ne vedo kako, naj se o tem prepričajo na avstrijskem Štajerskem in Koroškem, kjer se je to poletje kopalo veliko Slovencev. Kljub večjemu obisku pa nekateri še krpajo bilance, saj je turizem manj donosna panoga, ki se obrestuje na dolgi rok. To velja tudi za promocijo, ki mora biti stalna in domišljena, brez podcenjevanja domačega gosta, češ da ti bodo že sami prišli … Domači gost je zahteven in prav je tako, saj so tudi cene še precej visoke.

Slovenski turisti in popotniki si turistična potovanja v večini raje organizirajo individualno, je pokazala spletna anketa revije za turizem in potovanja Horizont (www.revijahorizont.com). Tretjina jih to opravi preko spleta, preko turističnih agencij pa jih potuje desetina. V rubriki nasveti odgovarjamo na vprašanja o prednostih in slabostih takih odločitev oziroma skušamo ugotoviti, kaj je ugodnejše in cenejše.

Med evropskimi turističnimi in popotniškimi cilji za jesen ponujamo Gardsko jezero in Verono, obale Sicilije in zanimivosti vzhodne Poljske z ladjo po tirih. Kolonialna in socialistična Kuba ostaja stalni popotniški cilj, še posebno, ker pravijo, da po Castru tam vse drugače bo. Osrednjo reportažo pa smo pripravili na tajskem otoku Koh Samui, kjer smo ugotovili, da je ta del Tajske v Siamskem zalivu mogoče obiskati tudi v poletnih mesecih, ko je v drugih predelih Azije deževno obdobje. V dveh tednih nas je le dvakrat pošteno zalilo. Otoki Koh Samui, Koh Pha Ngan in Koh Tao ponujajo veliko več kot le poležavanje na plažah. Ob nizkih cenah transporta in izvrstni ponudbi svežega sadja, zelenjave ter morskih sadežev je Tajska tudi raj za gurmane. Dodamo lahko še prijetne masaže in prijazne tajske nasmehe!

  Vsebina

  Kuba - glasba, ples, rum in cigare

  Koh Samui – mala Tajska

  Poljska - skrivnosti vzhodne Poljske

  Italija – Sicilija; otok sonca, morja in ljubezni

  Argentina - Jujuy; pisani sever Argentine

  Italija: Razigrano Gardsko jezero, tradicionalna Verona

  Izleti po Sloveniji: Kotički spodnje Vipavske doline

  Denar: Velike razlike med bankami

  Nasveti: Na počitnice z agencijo ali sami

  Kolumna        

  Letalske novice         

  Z vlakom na poti       

  Križarjenja    

  Tuje novice    

  Slovenija: Domače in turistične novice

  Od tu in tam  

  Novi hoteli    

  Varni na poti 

  Zdravi na poti

  Avtomobilske novice

  Na liniji: Fotoaparati, mobilni telefoni in navigacijske naprave       

  Nagradna igra: Bralci bralcem Horizonta …

  Fotonatečaj HORIZONT in ZM 2011          

  Dosje turističnih agencij      

Vsebina za prikaz na naslovki
 • Kuba - glasba, ples, rum in cigare   
 • Koh Samui – mala Tajska    
 • Sicilija; otok sonca, morja in ljubezni 
 • Poljska - skrivnosti vzhodne Poljske 
 • Italija: Razigrano Gardsko jezero 
 • Tradicionalna Verona 
 • Kotički spodnje Vipavske doline  
 • Nasveti: Na počitnice z agencijo ali sami 
 • Denar: Velike razlike med bankami 
 • Ugodne letalske vozovnice 
 • Križarjenja, Hoteli
 • Zdravi in varni na poti
 • Bralci Bralcem...

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije