Horizont #112 - JUNIJ 2011


Uvodnik

»Čeprav se zdi, da bi morala biti afriška družina zadovoljna z belo snaho, ni vedno tako in šele takrat sem spoznala, da jih je moral tudi on prepričati, da so me sprejeli medse. Vedo, da ne znam zakuriti pod štedilnikom na oglje in skuhati večerje v kotličku, oprati rjuhe v čebru mrzle vode in poskrbeti za pet majhnih otrok. In prav imajo, kmalu sem ugotovila, da bi bilo življenje v njihovem svetu zame precej trdo. A zdaj sem tu.« Marjetka Garzarolli Dharu, Gana (stran 58)

Pred poletjem

V junijski številki revije za turizem in popotništvo Horizont vam ponujamo enodnevne izlete v Škofjo Loko in njeno zgodovinsko dediščino. Po Bohinjski progi pa se je mogoče popeljati z muzejskim vlakom od Jesenic do Nove Gorice in v Goriška brda oziroma slovensko Toskano, kot jim pravijo.

Za podaljšani konec tedna se lahko odpravite z vlakom ali avtomobilom v München in Stuttgart, kjer so za avtomobilske navdušence na ogled muzeji BMW-ja, Mercedes-Benza in Porscheja. V avtomobilskem in tehniškem muzeju v Sinsheimu se lahko po stopnicah povzpnete v potniško kabino legendarnega Concorda. Ob vročih dneh je osvežujoč tudi izlet z zobato železnico pod švicarske vršace in ledenike. Pogledi z vlaka na ekološki Zermatt, Matterhorn in na mondeni St. Moritz so spektakularni.

Junij je še primeren mesec za potep po Tuniziji, ki je z Ljubljano povezana s čarterskimi leti. Cene so zaradi skromnejšega povpraševanja in posledic arabske revolucije primerno nizke. Sredi maja, ko smo bili tam, je bilo v letoviščih in na izletih v puščavo povsem mirno, nekaj več varnostnih ukrepov in vojske je bilo le ob vladnih poslopjih v glavnem mestu Tunisu. Za ljubitelje kave in neokrnjene narave smo obiskali Kostariko, a zaradi varnostnih opozoril izpustili prestolnico San Jose.Kostariko so za svojo vzeli tudi upokojenci, ki hrepenijo po večnem poletju in so nekaj prihranili za stara leta.

Posebno zanimivo življenjsko izkušnjo delimo s Slovenko, poročeno v daljni afriški Gani. Preberite, kako so belo snaho sprejeli na tradicionalni afriški poroki sorodniki in svatje Ganca Mustaphe Dharuja.

Za popotnike v daljne kraje objavljamo še reportažo o znameniti in spektakularni inkovski poti do skrivnostnega mesta Machu Picchu, ki velja za enega najlepših in zato tudi najbolj obiskanih trekingov na svetu.

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Švica - Švica z vlakom Glacier Express

  Kostarika - Tropski raj z vonjem po kavi

  Gana - Moja obilna ganska poroka

  Peru -Inkovske poti

  Tunizija – okus orienta

  Nemčija: Na sledi avtomobila

  Izleti po Sloveniji: Ej, kako je lepa ta Škofja Loka20

  Goriška brda: Z muzejskim vlakom po Bohinjski poti24

  Nasveti: Druge dežele, drugačne navade

  Kolumna       

  Letalske novice        

  Z vlakom na poti       

  Križarjenja    

  Tuje novice   

  Slovenija: Domače in turistične novice

  Hrvaška: Hrvaške novice         

  Novi hoteli    

  Od tu in tam  

  Varni na poti 

  Zdravi na poti

  Avtomobilske novice

  Na liniji: Fotoaparati, mobilni telefoni in navigacijske naprave       

  Nagradna igra: Bralci bralcem Horizonta, Počitniška fotografija

  Dosje turističnih agencij

Vsebina za prikaz na naslovki
 • Tunizija – okus orienta 
 • Švica z Glacier Express   
 • Kostarika - raj z vonjem po kavi 
 • Gana - Moja obilna poroka 
 • Peru - Inkovske poti 
 • Nemčija: po sledeh avtomobila
 • Ej, kako je lepa ta Škofja Loka    
 • Z muzejskim vlakom po Bohinjski poti   
 • Druge dežele, drugačne navade 
 • Bralci Bralcem...
 • Ugodne letalske vozovnice 
 • Križarjenja, Hoteli
 • Zdravi in varni na poti

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije