Horizont #110 - APRIL 2011


Uvodnik

»Eden najlepših potopov je bil tako imenovani 'drift dive' skozi Naiqoro Passage. To je dobrih 30 metrov širok prehod skozi koralni greben, zato plimovanje morja v njem povzroča močne tokove. Na zunanji strani grebena smo se vrgli v morje in se hitro spustili na globino okoli 20 metrov. Močan morski tok nas je takoj posrkal v prehod in kot supermani smo 'leteli' mimo dolge stene, polne mogočnih vijoličnih gorgonij.«

Marijan Slak, Fidži (stran 62)

Milijardni posli v Berlinu

Marca smo se v Berlinu tradicionalno udeležili mednarodne turistične borze ITB 2011. V treh dneh od srede do petka, ki so na voljo profesionalnim obiskovalcem, je skoraj nemogoče pregledati vse, kar ponujajo razstavljavci iz 188 držav. Ob podatku, da so ponudniki in posredniki turističnih storitev sklenili za več kot šest milijard evrov poslov in ob oceni Svetovne turistične organizacije, da naj bi turistična panoga letos v povprečju dosegla od štiri- do petodstotno rast, so lahko turistični delavci Berlin zapustili dobre volje. Čeprav pričakujejo, da bo povprečna rast v Evropi nekoliko nižja. Naravna in jedrska katastrofa na Japonskem in še vedno nemirni Bližnji vzhod bi lahko turistične tokove preusmerili, prekinili pa jih ne bodo, so menili v Berlinu. Slovenija se je na turistični borzi predstavila kot zelena dežela, vključena v projekt mednarodnega leta gozdov, in predstavila Maribor, ki bo prihodnje leto skupaj s partnerskimi mesti evropska prestolnica kulture. Žal tudi z nerodnim odgovorom nemški novinarki, ki je na tiskovni konferenci vprašala, kako lahko potniki iz Berlina ali Hamburga pripotujejo v Maribor, kjer letališče žal še vedno sameva. »Z letalom preko Gradca, Celovca ali Zagreba ali z avtovlakom Deutsche Bahna v Trst,« so ji odgovorili! Kaj pa Ljubljana? Ta sicer že nekaj let nima več direktne letalske povezave z Berlinom, a jih lahko Adria z Lufthanso preko združenja Star Alliance prav tako pripelje z letali v Slovenijo. Z Brnika pa bi morali voziti »shuttle busi« in o tem bi bilo treba razmišljati že danes ter že v Berlinu imeti ogovore na dlani in morda pripravljene tudi prilagojene cene za tovrstna potovanja … Nerodnosti je v turizmu težko popraviti, zato upamo, da se bodo programske in promocijske zadeve okrog evropske prestolnice kulture 2012 uredile, časa žal ni veliko.

Revija Horizont pa vas tokrat vabi v doživljajske parke, na grški Mikonos, v kanadski Banff, kjer je zanimivo pozimi in poleti. Reportažne utrinke smo pripravili tudi iz Indije, ki sodi med najhitreje rastoče velike turistične države. Na Filipinih smo bili na trekingu, obiskali pa smo tudi Fidži in med domačini odstirali skrivnostih kanibalizma.

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Evropski zabaviščni parki:

  Dogodivščine za vso družino           

  Grčija - Mikonos otok zabave

  Fidži - Bula-bula nam je zlezel pod kožo   

  Kanada - Banff za vse letne čase   

  Indija - Mandava, radžastanska galerija      

  Filipini - Peš po severnem Luzonu  

  Izleti po Sloveniji: Kamnik, čari srednjeveškega mesta          

  Intervju, Helena Dejak: Sajenje dreves na Islandiji  

  Turistične borze: Svet v malem

  Kolumna        

  Letalske novice         

  Z vlakom na poti       

  Križarjenja    

  Tuje novice   

  Slovenija: Domače in turistične novice

  Denar:  Ko avto obstoji na poti

  Hrvaške novice         

  Novi hoteli    

  Od tu in tam  

  Varni na poti 

  Zdravi na poti

  Avtomobilske novice

  Na liniji: Fotoaparati, mobilni telefoni in navigacijske naprave       

  Nasveti: Počitniške ideje za jesen    

  Nagradna igra:  Bralci bralcem Horizonta …

  Dosje turističnih agencij

Vsebina za prikaz na naslovki
 • Evropski zabaviščni parki 
 • Grčija - Mikonos otok zabave
 • Fidži - Bula-bula nam je zlezel pod kožo    
 • Intervju, Helena Dejak: Sajenje dreves na Islandiji   
 • Izleti po Sloveniji: Kamnik, čari srednjeveškega mesta           
 • Kanada - Banff za vse letne čase    
 • Nasveti: Počitniške ideje za jesen
 • Filipini - Peš po severnem Luzonu  
 • Indija - Mandava, radžastanska galerija
 • Bralci Bralcem...
 • Denar: Ko avto obstoji na poti
 • Ugodne letalske vozovnice 

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije