lanki - revija Horizont

Feel Good - trajnostne počitnice v Nemčiji

Revija Horizont

Nemška turistična organizacija (DZT) je za kampanjo Feel Good 2021 v tesnem sodelovanju z deželnimi turističnimi organizacijami in neodvisnimi strokovnjaki za trajnostni razvoj razširila podnebju in okolju prijazno turistično ponudbo. Ta zajema mesta in regije ter nastanitve in doživetja. Za lažjo orientacijo po počitniških doživetjih so ta razdeljena na štiri grozde: Aktivni v naravi, Spoznati in doživeti, Odgovorno uživanje in Trajnostna doživetja v mestu.
Preberi več
lanki - revija Horizont

Capri in Iskija – kjer se rdeče sonce potopi v morje

Revija Horizont

Potovanje na jug Italije, v neapeljski zaliv, na Capri in na Iskijo ima poseben čar. Osupljivi razgledi, strme skalne stene, mondene promenade na Capriju in prostrani termalni vrtovi na Iskiji ter prvinske ribiške vasi na Procidi. Capri je le nekaj več kot deset kvadratnih kilometrov velik otok iz apnenčastih skal. Vsak dan dnevni turisti prihajajo z ladjami, ki pristanejo v slikoviti Marini Grande. Sloviti otok v neapeljskem zalivu si na potovanju po jugu Italije turisti običajno ogledajo na hitro.
Preberi več
lanki - revija Horizont

Kočevje ni več bogu za hrbtom

Revija Horizont

Poleg nekaj uspešnih tovarn stavijo na zeleni turizem s kolesarskimi, pohodnimi potmi po razkošnih gozdovih, označenimi z medvedovimi šapami. Kočevsko se je zadnja leta tako razvilo, da je pritegnilo pozornost z lepo urejenim mestom in razkošno ozelenelo regijo, ki se ponaša z edinstvenim pragozdom v osrednji Evropi. Zraven seveda sodijo še divje živali, med katerimi kraljujejo medvedje. Pokrajina je prepredena s številnimi kolesarskimi in pohodniškimi stezami, kar privlači vse več turistov. Ne le gospodarstvo, tudi turizem bo vse bolj napredoval zaradi po dolgih letih obnovljene železniške povezave s svetom.
Preberi več
lanki - revija Horizont

Portugalska - Setúbal, skrit dragulj pred vrati Lizbone

Revija Horizont

V Mercado do Livramento v Setúbalu se obiskovalcem začnejo cediti sline. Seveda, če imajo radi ribe. Ponujajo namreč sveže trske, hobotnice, morske jezike, brancine, orade, sardele, tudi rake, ostrige in strah vzbujajoče temne mečarice. Vse prihaja sveže na krožnike iz zaliva pred Setúbalom, zatrjuje ena izmed prodajalk. Nikjer drugje na Portugalskem ne dobiš boljše ribe. Njeni reklami res ni težko verjeti.
Preberi več
lanki - revija Horizont

German.Local.Green - Trajnostno v mestu in naravi

Revija Horizont

Nemške metropole z okolico tudi med pandemijo ponujajo veliko možnosti za trajnostne počitnice v naravi v kombinaciji z obiskom mest. V tematskem področju Green kampanje German.Local.Culture. predstavljamo prav to vznemirljivo združevanje dejavnosti v mestu in naravi. Popotniki v nemških mestih se tako lahko naužijejo tako kulturne zgodovine in mestnega utripa kot tudi prostranih parkov in zelenih površin. Le lučaj od mesta obiskovalce čakajo rekreacijska območja. Povezovanje urbanih središč in podeželja – vključno s kakovostno ponudbo mobilnosti – počitnicam v Nemčiji daje dodano vrednost: gostje lahko prenočujejo v mestu in odkrivajo naravne lepote v okolici ali pa počitnice na podeželju popestrijo z mestnimi izleti.
Preberi več
lanki - revija Horizont

German.Local.Culture - običaji, tradicija in kulturna raznovrstnost

Revija Horizont

Nemška turistična organizacija s kampanjo German.Local.Culture. predstavlja nemško kulturo v vsej svoji raznovrstnosti – navdih za popotnike, ki načrtujejo mestna in kulturna potovanja – kampanja, razdeljena na področja, pomaga gostom, da se lažje znajdejo v turistični ponudbi. Kombinacija avtentičnih doživetij na urbanih destinacijah, regionalne vpetosti mest in raznolike turistične ponudbe v njihovi okolici. V osrčju kampanje so štiri področja. Ta se naslanjajo na najpomembnejše razloge popotnikov, da se odločijo za potovanje, in se jim pomagajo orientirati v široki turistični ponudbi.
Preberi več
lanki - revija Horizont

Ruanda: S PCR-testom h gorskim gorilam

Revija Horizont

Ruanda slovi po svojih gorskih gorilah. Tudi tam je na safariju mogoče videti savanskih 'velikih pet'. Ob tem vzhodnoafriška država ne velja za območje z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom in poskuša z doslednimi ukrepi znova privabiti več turistov. Če se v tem času odpraviš na pot, se moraš za to potruditi. PCR-testiranje pred odhodom na letališče, nato naslednji test še ob prihodu v prestolnici Ruande, v Kigaliju. A je tako prav, kajti število okužb v 13-milijonski državi jim uspeva ohranjati na zelo nizki ravni. Že po nekaj urah imaš v žepu rezultat testa in lahko se odpraviš na namakanje v bazen v hotelu, ki je določen za opravljanje karantene. Končno lahko spet občutiš toplo afriško sonce! Že naslednje jutro si povsem svoboden, pozabiš na korona kaos doma ter po štirih urah vožnje prispeš v narodni park Akagera na vzhodu države. Večina turistov je namenjena na zahod, h gorilam in šimpanzom, zato je zavarovano naravno območje še vedno pravi skrivni namig.
Preberi več
lanki - revija Horizont

​​​​​​​Sejšeli – edinstveni biseri v Indijskem oceanu

Revija Horizont

S Sejšelov prihaja dobra novica. Otoški raj je mednarodnim turistom znova dostopen – in to brez pogojevanja cepljenja in karantene. Pogoj ostaja le negativni izvid PCR-testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur. 115 idiličnih otokov, ki ležijo približno 1600 kilometrov od afriške celine, izpolnjujejo vse klišeje o sanjskih plažah, obdanih z zelenimi palmami, tropsko naravo in privlačnimi hoteli. Otočki so si med seboj dokaj različni, zato je počitnice najbolje organizirati tako, da obiščeš vsaj tri otoke: Mahe, Praslin in La Digue. Na otoku Praslin lahko v Vallee de Mai občuduješ edinstvene orjaške kokosove orehe Coco de Mer in uživaš na dolgih belih peščenih plažah. Otok La Digue med palmami in plažo očara z ogromnimi granitnimi skalnimi formacijami, Mahé pa je največji otok, ki navduši tudi z zanimivimi kontrasti narave, ki se pokažejo glede na nadmorsko višino. Mahe namreč preseneti z globoko zelenim hribovjem ter zlatimi plažami.
Preberi več
lanki - revija Horizont

Velika noč v Nemčiji

Revija Horizont

Velika noč je v Nemčiji pomemben družinski praznik. Otroci takrat iščejo velikonočne pirhe, družine skupaj hodijo na sprehode, na velikonočno nedeljo pa si privoščijo obilen zajtrk s sorodniki. Od kod pa pravzaprav izvirajo nemški velikonočni običaji in katere nenavadne in edinstvene velikonočne običaje lahko najdemo v različnih nemških regijah?
Preberi več
lanki - revija Horizont

Španija Tenerife: Prvo zavarovano območje za kite v Evropi

Revija Horizont

Prvo zavarovano območje za kite v Evropi Kanarski otok Tenerife se je že pred leti zapisal varovanju okolja in za to prejel kar nekaj različnih odlikovanj. Med drugim se lahko pohvalijo z Unescovo svetovno dediščino, 43 zavarovanimi naravnimi območji, ki zajemajo skoraj polovico otoka, in trajnostnimi turističnimi ponudbami ter nastanitvami, ki imajo certifikat, da so okolju prijazne. Pred kratkim pa so naredili še en pomemben korak in uvedli certificirano zavarovano območje za kite v Evropi.
Preberi več